"Ezt KRESZD meg!", avagy a cinkotai tábla horror

A cinkotai Szabadföld út menti bicikliút Vidám vásár utcai kereszteződésénél - ha alaposabban megfigyeljük - a KRESZ szempontjából érthetetlen helyzetet és táblázást teremtettek. Továbbá a gyalogos és kerékpáros forgalmat ugyanazon járdára terelték, lehetséges konfliktusok sokaságát teremtve.





Ha valaki szabályosan szeretne biciklivel közlekedni, ebben a kereszteződésben jó ideig törheti a fejét, hogy hogyan is kellene értelmezni a szabályokat, tudniillik - attól függően merről érkezik az ember - a táblák mást és mást mutatnak.
Ha Mátyásföld felől érkezünk, akkor a kereszteződés előtt megszűnik a kerékpárút, majd a zebránál és a gyógyszertár mellett csak járda van elvileg, így feltehetően ott tolni kellene járművünket, mert a főútról ki vagyunk tiltva. Ezek után jön a táblázás szempontjából a legérdekesebb szakasz, ugyanis más és más van kitáblázva a két irányból.  Ha valaki folytatja útját, akkor a patika után kb. 25 méterrel a járdából osztott gyalog és kerékpárút lesz, csupán a járda nem vesz erről tudomást, csak nem osztódik sehogyan sem, marad sima járda, kb. szintén 25 méterig, hogy aztán megszűnjön az is, és szervízúton mehessünk Ilonatelep felé. Ellenben Ilonatelep felől egy ideig szervízúton kell haladni (amivel még nem is lenne gond), de utána osztatlan gyalog- és kerékpárút van kitáblázva, aminek sosincs vége a tábla szerint, ugyanazon a szakaszon, ahol az előbb járda, majd osztott gyalog- és kerékpárút volt.  Ez volt a száraz magyarázat, képekben mindez sokkal jobban érthető:



Ezt csupán az elmélet kedvéért írtam le, mert a gyakorlatban nem láttam senkit 25 méterenként le és fölszállni a biciklijéről, de épeszű ember nem is várhatna el ilyen ésszerűtlen dolgot. S hogy ez a kialakítás miért gond?
Mert a járda a gyalogosoké! Sosem szerencsés gyalogosok közé ereszteni a bicikliseket, hiszen ki szereti, ha gyaloglás közben össze-vissza kerülgetik a jóval gyorsabb biciklisek, és eleve arra szoktatják a kerékpárosokat, hogy a járdán közlekedjenek. Ráadásul ebben a kereszteződésben a patikából hirtelen lépnek ki a járdára, így még balesetveszélyesebb.

A kerékpárút egésze megérne egy misét, szándékunkban áll róla későbbiekben is írni, és összegyűjteni az előnyeit és hátrányait.