Bringatúra: Trianon és a Nagy Háború emlékei a Kertvárosban



A 100. évfordulón mi is megemlékezünk Trianon tragédiájáról valamint a Nagy Háborúról is, mégpedig egy bringás városnézéssel a XVI. kerületben

A túrán Benedek Ági helytörténésszel (Kertvárosi Időutazó) és Kloska Tamás történésszel fedezzük fel a Kertváros emlékeit a 100 évvel ezelőtti eseményekről.

A túrán csak limitált létszámmal vehettek részt, ne maradj le! Regisztrálj most a kertvarosiidoutazo@gmail.com e-mail címen!

Részletek:

Kihangosítós idegenvezetéssel kerékpárral barangoljuk be a 16. kerület I. világháborús és trianoni helyszíneit július 4-én 15.00-től. JELENTKEZÉS: június 29-ig (infó lentebb!) Limitált létszám!
👍 PROGRAM:
➡️ TRIANON 100 BRINGATÚRA A KERTVÁROSBAN
Két felújított régi (Mátyásföld, Cinkota), és egy néhány éve állított új trianoni emlékműhöz (Sashalom) látogatunk el a 100 éves évforduló után egy hónappal. Útba ejtjük az I. világháborús emlékműveket és a hadisírokat a szentmihályi ótemetőben.
Sovinizmus-mentesen mesélünk történetükről, és arról, az ide menekültek miként segítették a hajdani községek fejlődését. Szóba kerül az első magyar sorozatgyilkos és a sashalmi hadifogolytábor is.
Kloska Tamás történész helyezi tágabb keretbe a helyi ügyeket.
*********************
✅ HASZNOS INFÓK:
*********************
👍 *** ELŐZETES JELENTKEZÉST KÉRÜNK EMAILBEN június 29-ig, ekkor derül ki az indulási helyszín és az útvonal: kertvarosiidoutazo@gmail.com 0620/9310-800 Jelezd, hogy 16. kerületi vagy-e!
👍 *** A TÚRA INGYENES. Elsősorban 16. kerületieket várunk.

👍 *** Borús időben is tartunk túrát.
👍 *** Könnyű túra, nagyrészt egyenes terepen, némi dombocskákkal fűszerezve. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. Városi bicajjal is teljesíthető.
👍 *** TÁV: kb. 18 kilométer, időtartam: kényelmesen, látványosságoknál meg-megállva kb. 3,5-4 óra.

👍 *** A 16. kerületi indulási helyszín elérhető pl. a Veres Péter úti kerékpárúton és HÉV-vel az Örs vezér teréről.

➡️ HA LEMARADTÁL:
👍 *** 07.08. szerda 14.00 TRIANONI EMLÉKMŰVEK A KERTVÁROSBAN - séta
Két felújított régi (Mátyásföld, Cinkota), és egy néhány éve állított új emlékműhöz (Sashalom) látogatunk el, sovinizmus-mentesen mesélünk történetükről, és arról, az ide menekültek miként segítették a hajdani községek fejlődését. BKV-busszal utazunk a helyszínek közt. (1800-1400 Ft)

🚶‍♀️TOVÁBBI NYÁRI VÁROSNÉZÉSEK az eseményben:
https://www.facebook.com/events/2360835657569094/

➡️ *** CIKKEK túráinkról:
http://kertvarosibringa.blogspot.hu/2013/10/helytorteneti-tura-ket-kereken.html

http://travelo.hu/turista/2014/09/30/turistaskodjon_budapesten_i._matyasfold/

✅ *** Partnerünk a Kertvárosi Bringajárőr - Magyar Kerékpárosklub Kelet-Pesti Területi Szervezete és a Budapest Zöldutak.

FOTÓ: 2013-ban, még a felújítás előtt a mátyásföldi országzászlónál, trianoni emlékműnél a bringás csapat.