Önkormányzati road show: a XVII. kerület polgármesterénél jártunk


🤝 A XVII. kerület új polgármesterénél, Horváth Tamásnál jártunk ma délelőtt, hogy Rákosmente kerékpárosbarát fejlődésének folytatásáról egyeztessünk. A polgármesternek és Dr. Bakos András alpolgármesternek átadott javaslatcsomagunkban a kerületi úthálózat fejlesztésére és a lakossági szemléletformálás lehetőségeire is kitértünk.


A Kerékpárosklub kelet-pesti szervezete régóta jelen van a kerületben, ahonnan mindig sokan tekerünk együtt az I bike Budapest felvonulásra. Még a választások előtt minden polgármester-jelöltnek elküldtük a kerület bringás 12 pontját, lakossági kérdőívezést is végeztünk. Reméljük, a mai találkozó megalapozta a jövőbeli szakmai együttműködést.

A kerület új vezetői továbbra is támogatják a kerékpáros közlekedés fejlesztését. Ugyanakkor felhívták a figyelmünket, hogy több kerületen átvezető út a főváros kezelésében van, és a már kivitelezés vagy tervezés alatt álló szakaszokra nem építenek kerékpársávokat. Így a sima aszfaltot leszámítva nem lesz jobb a Zrínyi utcában, a Kucorgó téren és a Pesti út – Cinkotai út csomópontjában kerékpározni. Ugyanez a probléma áll fenn a vasúti átjárókban, ahol a MÁV nem tervez bringás átvezetéseket. 

Bár a Rákos-patak menti kerékpárút megteremti a kerület hiányzó belvárosi kapcsolatát, kértük a polgármestert, hogy lépjen fel a X. és XVIII. kerület felé hiányzó kapcsolatok megteremtéséért is. A Bringázz a Munkába kampány hőtérképei alapján bemutattuk, hogy még az országút jellegű Jászberényi és Keresztúri úton is mérhető kerékpáros forgalom van és sokan járnak át Kőbányára a Köztemető mögötti erdőben vezető földúton is.

Felhívtuk a figyelmet, hogy a kerületen belüli úticélok jobb megközelítését és a nem autós ingázást kerékpártárolók építésével is segíteni lehet. A kerületben egész nagy 30-as övezetek vannak, de ezek fejlesztése és bővítése, a kevés egyirányú utca biciklis kétirányúsítása költséghatékonyan segíthetné a bringaválasztást.

Részletesen beszéltünk a lakossági szemléletformálás fontosságáról. Ennek eredményeként segítünk majd a kerületi médiumoknak kerékpározást népszerűsítő és tanító tartalmak előállításában, iskolai oktatások, Bebiciklizések szervezésében. 

Kiemeltük, hogy egy Kerékpárforgalmi Hálózati Terv készítésével a kerület felmérheti a hiányosságokat és előre meghatározhatja, hol milyen fejlesztésekre van szükség. Így későbbi beruházások során csak elő kellene venni az anyagot, nem a nulláról kell kitalálni, mi épüljön.

Fő általános javaslataink:
- Kerékpárforgalmi hálózati terv készítése
- Lakótelepi kerékpártároló program indítása
- Közterületi kerékpártárolóépítések népszerű úticéloknál
- Tömegközlekedési átszállás könnyebbé tétele ingázóknak
- Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés, egyirányú utcák biciklis kétirányúsítása
- Út- és köztérfelújítások során minden esetben javuljanak a kerékpározás feltételei


Helyszínekre vonatkozó javaslatok:
- Balesetveszélyes kereszteződések átalakítása: Kucorgó tér, Elágazás, Cinkotai – Pesti út, Naplás út – Szent Imre herceg út)
- Kritikus, de hiányzó rövid szakaszok megépítése: Pesti út, Helikopter lakópark – Madárdomb és Akadémiaújtelep vasúti átkelő, Kép utca – Petőfi utca, Uszoda – Pesti út, Vidor utca
- Parkolókban és járdán vezetett kerékpáros útvonalak helyett autókkal egyenrangú, párhuzamos útvonalak kiépítése: Pesti út – Jászberényi út, Rákos-patak, Ferihegyi út, Zrínyi utca, Pesti út – Csabai út – Péceli út, Vidor utca – Szőlőhegyi lakópark – Naplás út – Nagytarcsai út


Fő szemléletformálási javaslatok:
- Autómentes napon valódi, autómentességet hirdető programok
- Rendszeres kerékpáros programok, oktatás, népszerűsítés
- Önkormányzati dolgozók továbbképzése, kerékpáros munkába járás támogatása
- 9. évfolyamba lépő diákoknak kerékpárvásárlási támogatás
- Bebiciklizés oktatóprogram a helyi útvonalok bemutatásával


🚲 Teljes XVII. kerületi javaslatcsomagunk itt: https://tinyurl.com/mk17kerjavaslatok

Van kedved résztvenni Rákosmente bringázhatóbbá tételében?

Lépj be a Kerékpárosklubba, vedd igénybe szolgáltatásainkat: https://kerekparosklub.hu/miert-jo-mk-tagnak-lenni

Csatlakozz területi szervezetünkhöz: https://www.facebook.com/kertvarosi.bringa/

➡️ Támogasd munkánkat:
- Adó 1%: https://kerekparosklub.hu/1
Adószámunk: 18245402-2-43
- Bankszámlaszámunk adományhoz: https://kerekparosklub.hu/rolunk/elerhetoseg

Akár 5 perc alatt leadhatod 1%-odat Ügyfélkapu bejelentkezéssel a http://eszja.nav.gov.hu/ oldalon!

➡️ Maradjunk kapcsolatban:
- Kerékpárosklub havi hírlevél: http://kerekparosklub.hu/hirlevel
- Budapesti riadólánc: http://eepurl.com/dcOUoX
- Budapesti bringariadó aktivista csoportunk: https://www.facebook.com/groups/budapestibringariado/
- Kerékpárosklub Facebook: https://www.facebook.com/MagyarKerekparosklub/
- I bike Budapest fb: https://www.facebook.com/ibikebudapest
- Instagram: https://instagram.com/ibikebp/

Jelentkezz önkéntesnek egész évre: http://goo.gl/forms/RMuAfE7OEY