Csömör 2.0, avagy beindultak a bicajos fejlesztések


Az utóbbi időben több helyen is észre lehet venni, hogy valami változóban van Csömörön bicajos fejlesztések terén. A legszembetűnőbb az M0-ás felüljárók előtti feltúrás, ám az olyan megszállott bicajos, mint jómagam, már észrevehette, hogy egyre több helyen lehet bicajtámaszokat is találni. 











Elsőként kezdjük a rosszabbal, ami meglehetősen felemás érzéseket kelt bennem: bicajutak az M0-ás felüljárókon.

Mint már többször említettem, sajnos a felüljárókon jó megoldást nem lehet már létrehozni, mert szélesíteni nem lehetséges, így nincs elegendő hely mindenki számára. Azonban a mostani megoldás közel sem ideális, sőt véleményem szerint inkább ront a helyzeten. A felüljáró járdája nagyon keskeny, és nem teszi lehetségessé a bicajos-gyalogos konfliktusmentes közlekedését. Továbbá a kerékpárosnak minden kereszteződésben fokozottan kell az autókra figyelnie, mert egy-egy kereszteződésben sokkal nagyobb a balesetveszély. Illetve a kerékpárút végén  a bicajos abban a furcsa helyzetben találja magát, hogy valahogy jusson át a túloldalra mert szabályosan ott kellene tovább kerekeznie. (Ez a helyzet fennáll akkor is, ha a másik oldalon kezdődik bicajút.)



Én ebben az esetben továbbra is a lehetőségekhez mérten széles járda híve vagyok, mert ha valaki nem mer a forgalomban bicajozni, akkor választhatja a járdát (pfúúúj, de sajnos még mindig érthető, és a gyalogosokra ebben az esetben vigyáznia kell).
Ellenben most kötelező lesz a bicajutat használni, így ha valaki ezt nem teszi, az autóvezetők joggal nem fogják érteni, viszont ha azt használja, garantált a konfliktus mind a gyalogosokkal, mind az autóvezetőkkel.

Másodikként jöjjön egy reményeim szerint igazi sikertörténet. Egyre több helyen lehet a településen brutál jó kerékpártámaszokba ütközni, azaz lakatolni. :-)

Már nem csak a Béke téren lehet a boltba menet kerékpártámaszba ütközni, hanem a legújabb játszótereken is. Belső infók alapján tudom, hogy hamarosan a boltok és kocsm... akarom mondani vendéglátóipari egységek előtt is számos támasz fog megjelenni.
Ami azonban még jobbá tette a hírt számomra, hogy nem csak simán odakerülnek a támaszok, hanem egy elég erős kommunikációval is meg lesz támogatva.  Minden támaszon egy-egy kis tábla hívja fel a figyelmet, hogy "Bringára fel!", továbbá látványos átadást is terveznek, hogy minél több csömörihez jusson el az üzenet.
Ezzel véleményem szerint Csömör kimozdult abból a szemléletből, miszerint nincsenek is biciklisek. Ez a kampány kiváló lehetőség arra, hogy minél többen váltsanak településen belül a bicajra, és ezzel ténylegesen elinduljon egy teljesen más, emberközpontú közlekedésfejlődés Csömörön is.