[Közlekedj okosan!] Tanácsok kánikulában - Hogyan kerülheted el a leizzadást?

(c) Cyclechic
Ahogy mostanában is, minden nyáron eljön az az időszak, amikor felkúszik a hőmérő akár 35 fok fölé. Természetes, hogy ekkor mindenki a hűvöset és a vízpartot keresi, így sokak még a gondolatától is ódzkodnak, hogy biciklire üljenek. Nincs annál rosszabb kifogás a biciklizés ellen, ha mindig az időjárásra hivatkozunk. Mottónk, hogy nincs rossz idő, csak nem megfelelően kiválasztott öltözet. Ahogy például nagy hidegben réteges öltözködéssel nem lehet akadálya a kerékpározásnak, a nyári kánikulához vagy éppen a zivataros időhöz is pillanatok alatt alkalmazkodhatunk.









Kánikulában a legnagyobb mumus nem más, mint a leizzadás. Legelsőként fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem érdemes kiszámolni a perceket, hiszen nagy melegben jobb egy kicsit kényelmesebbre venni a tempót, hogy ne izzadjunk meg annyira. Ha éppenséggel nem kell sietned, az utolsó pár száz méteren haladj nyugodt, lassabb sebességgel, mert a szervezetünk le tud hűlni a menetszéltől, és így a hirtelen megálláskor jellemző izzadságzuhatag is elmarad.

Ezen kívül a ruházaton múlik leginkább a kényelmünk. Amennyiben közlekedésre és nem túrázásra, sportra használod a biciklidet, bátran viseld azt, amit általában szoktál. Lenge, könnyen szellőző hétköznapi ruhát, amelyet lehetőség szerint hagyj szabadon, és ne szorítsd a testedhez táskával vagy bringalánccal. A hátizsák egyszerű és hasznos viselet, de ilyen melegben mindössze pár perc tekerés után garantált a Balaton-méretű izzadságfolt a hátunkon, ezért hátizsák helyett inkább a bringára pakoljunk.

Ekkor igazán praktikus például a kormánytáska, a csomagtartóra illeszthető túratáska, amibe elfér minden cuccunk, vagy a bicikli kormányán vagy csomagtartóján lévő kosár, amibe könnyedén belehajíthatjuk a táskánkat.

Kormánytáska

Csomagtartótáska

Kosár előre...
...és hátra.

Ha mégis hosszabb utat kell megtennünk, akkor érdemes egy plusz pólót magunkkal vinni, amit bármelyik mosdóban egy kisebb mosakodással át lehet cserélni, és így könnyedén még frissebbé is tehetjük magunkat. További izzadás elleni tanácsok itt.

Természetesen a folyadékot, mint normál esetben is fontos pótolni. Hosszabb út esetén ivás előtt nem árt várni egy pár percet, mert így a megivott vizet nem izzadjuk ki egyből. Rövidebb távnál a szervezet nem szokott annyira dolgozni, ekkor a kerékpárról leszállva ihatunk egyből.

Strandidő ide vagy oda, sose hagyd otthon felhőtlen időben se az eső elleni öltözékedet, hiszen ilyenkor a semmiből is előkerülhetnek igen nagy és bőrig áztató zivatarok, ahogy az elmúlt napokban is tapasztalhattuk. Nem túl csinosak, de rendkívül praktikusak a bebújós, bármilyen ruhára ráhúzható és térdet is védő bringás esőkabátok és poncsók, amelyek összehajtva prímán elférnek egy kis kézitáskában is.


Nejlon poncsó: nem szép, de rendkívül hasznos. (forrás: Cyclechic)
Bizony, az esernyő sincs kizárva! Na ennél sikkesebbet nehezen tudok elképzelni. :) (via Cyclechic)

Ha neked is vannak egyéb bevált szokásaid, amivel kellemesebbé szoktad tenni a kánikulában való biciklizést, oszd meg velünk!