Még nem ért véget az Örs vezér téri betonkocka-saga


Nincs mese, úgy látszik, az Örs vezér téri bringaút betonkockái az út szerves részévé váltak. Volt olyan pillanat, amikor azon agyaltam, mi lenne, ha meghirdetném a "Fogadd örökbe az Örs vezér téri betonkockákat!" mozgalmat, de inkább újra rákérdeztem a BKK-nál az ominózus kerékpárút ügyére. 


Az előzményekről röviden:

Az Örs vezér téri kerékpárutat 2013 nyár végén/ősz elején építették meg az Árkád beruházásában (a bevásárlóközpont bővítésének az egyik feltétele volt a kerékpáros infra megterveztetése és megépítése). Az elkészült bicikliutat három helyen betonakadályokkal zártak le. Sokan biztos úgy gondolták, ha a burkolati jelek lefestésével és a lámpák beállításával végeznek, szabad lesz az út, de nem így lett. Hónapokkal a kerékpárút (látszólagos) elkészülte után úgy tűnt, a betontömböket ott felejtették.

Sokan kérdezték, miért kell még mindig betontömböket kerülgetni, holott a bicikliút közlekedésre alkalmasnak tűnik (a lámpák működtek, és az azokat takaró fóliák is eltűntek róluk), ezért a Járókelő.hu oldalon jeleztem a problémát. A BKK úgy tájékoztatott, hogy a forgalomba helyezési eljárások még nem zajlottak le, valamint a 3-as villamos felújítása miatt szükség volt a bringaút egy részének elfoglalására. Az átadást 2014. júniusára ígérték.

De az átadás és betonkockátlanítás várva-várt pillanata csak nem akart eljönni, ezért decemberben ismét levélben fordultam a közútkezelőhöz. A BKK a közigazgatási eljárások elhúzódásával és utólagos korrekciók szükségességével indokolta a kerékpárút forgalomba helyezésének további elhalasztását (amely már másfél éve tart), valamint az Árkád előtti karácsonyi vásárra is hivatkoztak, de az már inkább csak magyarázkodás. 


Úgy látszik, volt egy-két jó fizikumú ismeretlen, akik nemrég kicsit arrébb tolták a tömböt az Árkádnál, hogy könnyebben át tudjuk tuszkolni a biciklit. Bárki is volt, köszi! ;)


A BKK legutolsó válasza teljes terjedelmében:

Tisztelt Csanádi György! 

Társaságunkhoz 2014. december 7-én érkezett elektronikus levelére hivatkozva az alábbi választ adjuk. 

Tájékoztatjuk, hogy az érintett kerékpárút még nincs megnyitva a forgalom előtt. A kerékpárút az Árkád bevásárlóközpont beruházásában, a Fővárosi Önkormányzattal kötött településfejlesztési szerződés alapján létesült. A kivitelezés látszólagos befejezését követően több korrekcióra, utólagos hibajavításra volt szükség, a forgalomba helyezés ez után kezdődhetett. A kerékpárút építése és az elkészült kerékpárút forgalomba helyezése hatóságiengedély-köteles, a hatósági eljárást Budapest Főváros Kormányhivatala folytatta le. A forgalomba helyezési eljárás eljárási rendje alapján számos érintett nyilatkozatának beszerzésére volt szükség, az eljárás nagyon elhúzódott. A forgalomba helyezési határozat jogerőre emelkedéséről szóló értesítést 2014 májusában kaptuk meg, amikor már ismert volt, hogy rövidesen indul a peronépítés közvetlenül a kerékpárút mellett, amelyhez szükséges lesz a kerékpárút területének igénybevétele. Ezért úgy döntöttünk, hogy a kerékpárutat akkor nyitjuk meg, ha a 3-as villamoshoz kapcsolódó építés befejeződik a kerékpárút környezetében. Az építések 2014. november végére fejeződtek be teljesen, viszont az Árkád előtti járdaszakaszon a közelgő ünnepekhez kapcsolódóan megkezdődött a Karácsonyi Vásár.

A vásár miatti még intenzívebb gyalogos-forgalomra, valamint a vásáros pavilonok miatt beszűkülő területre tekintettel úgy döntöttünk, hogy az érintett kerékpárutat csak a karácsonyi vásárt követően, a 2015-ös év elején nyitjuk meg a forgalom előtt, és ekkor a betonelemeket eltávolítjuk. A kerékpárutat jelző tábláknak és a kerékpáros jelzőknek addig letakarva kell lenniük, ezért felszólítottuk a kivitelezőt ennek pótlására.

Észrevételét köszönjük, egyben kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

Budapest, 2015. január 6.

Üdvözlettel:
Várkonyi Ágnes
Levelezési szakterületi vezető
BKK Zrt.

A teljes levelezés itt olvasható.

----------------

Frissítés: A Facebookon már hírt adtunk, hogy eltávolították a betontömböket - lásd itt, itt és itt -, valamint új kerékpártámaszokat is telepítettek a kerékpárút mentén, a gomba közelében.