Kerékpárút Gödöllőtől a Dunáig - Bringázhatóvá szeretnék tenni a Rákos-patakot teljes hosszában


"Együttműködés a Rákos-patak menti kerékpárút megvalósításáért" címmel rendeztek fórumot a XVII. kerületben. A tanácskozáson a vízfolyás mentén található 4 agglomerációs település – Szada, Gödöllő, Isaszeg, Pécel -, a 4 fővárosi kerület – Rákosmente, Kőbánya, Zugló, Angyalföld – vezetői, kormányzati szakértők, illetve a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és szakmai szervezetek képviselői vettek részt. A fórum témája a patak mentén egy közel 44 km hosszú turisztikai- és hivatásforgalmi kerékpárút kialakítására irányuló együttműködés volt. 

Riz Levente Rákosmente polgármestere, országgyűlési képviselő, dr. Papcsák Ferenc Zugló polgármestere, országgyűlési képviselő és Dr. György István főpolgármester-helyettes, országgyűlési képviselő sajtótájékoztató keretében elmondta: az együttműködés célja, hogy a Duna vonalától a Gödöllői-dombságig kiépülhessen egy - turisztikai elemekkel összekapcsolt - kerékpárút.


Rákosmente városvezetője elmondta: összefogják az érintett településrészeket és közös szándéknyilatkozattal fordulnak a kormányhoz annak érdekében, hogy a következő hétéves uniós finanszírozási ciklusban fejlesztési forrásokhoz jussanak. Riz Levente elmondta, hogy a patak partján több helyen szakaszosan már léteznek hosszabb-rövidebb kerékpárutak. Hozzátette, hogy a hiányzó fővárosi szakaszok megépítése mellett feladat az is, hogy a meglévőket megfelelő állapotba hozzák, s példaként említette, hogy Rákosmentén 3,6 kilométer hosszúságban már elkészült egy szakasz, de 1,9 még hiányzik. 

A 44 kilométer hosszú patak mentén jelenleg összesen nyolc kilométer hosszan van kerékpárút.
Szólt arról is, hogy a beruházás tervei 2014-re készülhetnek el, a kerékpárút pedig a várakozások szerint 2016-ig megvalósulhat.


(Forrás: Budapest XVII. kerület Polgármesteri Hivatalának sajtóosztálya)