Kerékpár szállítása tilos!

Mostanában szinte minden hétvégén pótlóbuszok járnak a gödöllői HÉV-vonal valamely szakaszán. Ez elsőre nem tűnne olyan nagy gondnak, de bicajos szempontból meglehetősen rossz, hiszen a BKV egyszerűen kitiltotta a kerékpárokat a buszokról. Ebben az a legabszurdabb, hogy ez még a március 15-i hosszú hétvégén is így történt, amikor bizonyára sokan lettek volna, akik szívesen töltik bringán a szabadidejüket.



A másik, jogi szempontból is visszás kérdés, hogyan kártalanítják azokat, akik bérlettel rendelkeznek, hiszen nem részesednek egy olyan szolgáltatásban, amiért már fizettek.
Ezen felül azonban engem az bosszant leginkább, hogy egy jó és előremutató dolgot - mint a kerékpár és a közösségi közlekedés kombinálása - időnként ellehetetlenítenek. Ezáltal pont a kívánt célt teszik semmissé, vagyis hogy igazi alternatíva legyen az autóhasználat helyett, hiszen a kerékpárszállítás lehetőségére tendenciózusan egyre kevésbé lehet számítani, ráadásul pont hétvégén, ünnepnapon, kirándulóidőben.

Számos lehetősége lenne annak, hogy megoldják a kerékpár buszon való szállítását, mint pl. ahogy az a képen látható. Persze tudom, a BKV jelenlegi finanszírozási helyzetében meglehetősen megterhelné az amúgy is szűkös pénztárcájukat, de akkor legalább a buszok egyes részein belül tegyék lehetővé, hogy pár darab bicajt föl lehessen pakolni. Ez talán nem lenne annyira nagy kérés. 


Egy témába vágó cikk a BKV Figyelőn. A panaszosnak már meggyűlt a baja ezzel a helyzettel a pótlóbuszok miatt.