[sajtószemle] Csömör polgármestere kerékpáron

Kép: Helyi Hírek
Múlt hét csütörtökön Biciklivel tüntet a csömöri polgármester a közlekedésért címmel közölt a HVG.hu cikket, amiben arról számolnak be, hogy Fábri István polgármester kettős céllal ült biciklire, és kerékpározott el  a szlovákiai Ürménybe (Mojmírovce), Csömör testvértelepülésének falunapjára.

Az egyik üzenete a települések közötti kerékpáros közlekedés fejlesztésének szükségessége, míg a másik,  Csömör szlovák ajkúságából adódó két nemzet közös hagyományainak ápolása, és a békés együttélés.


Személyes véleményem, hogy dicséretre méltó táv ennyit letekerni, és közben kiállni egy célért, azonban polgármesterként ezeket a cselekedeteket konkrét eredményekkel is alá kell tudni támasztani. S míg bizonyos célokért demonstrálunk, addig saját környezetünkben is meg kellene vizsgálni, mit tudunk tenni. Hiszen Csömörön belül is számos problémát meg lehetne oldani, és nem biztos, hogy horribilis összegű beruházásokra kell gondolni, mert nem a kerékpárutak hossza, hanem a kerékpárosbarát terület nagysága mutatja meg, hogy egy település mennyit tesz a fenntartható közlekedésért.

Ha már a települések közötti közlekedésről esik szó, akkor mindenképp fontosnak tartom, hogy kerékpárosok számára megszüntessék a Csömör és Kistarcsa közötti földút egyirányúsítását. Igaz, ez a szakasz kis kerülővel kikerülhető, mégis jelzés értékű és meglehetősen olcsó beruházás lenne.


Továbbá szomorúan vettem észre, mikor a legújabb csömöri pihenőparknál finoman szólva is használhatatlan kerékpártámaszokat helyeztek el. Jó példa ez arra, hogy a jó szándék ellenére is hiba csúszik a gépezetbe. Mindig hangsúlyozom, hogy minden ilyen beruházásnál nem elég, ha valaki saját elgondolása szerint tervezi a beruházásokat, de ki kell kérni a hozzáértő civil szervezetek véleményét. Így csökkenthetők az olyan esetek, hogy ugyan biciklisek számára tervezzük,  ám mégsem jó nekik az amit csinálnak.