Gondolatok az Autómentes napra

Sokszor kérdezik tőlem, mi értelme az Autómentes napnak, hiszen egy nap nem változtat meg semmit, mégis azt hiszem, akkor nem lenne értelme semmi hasonló rendezvénynek sem, mint például a Föld napjának, a Víz napjának, és még sorolhatnám. Tény, nem az az értelme, hogy egy nap alatt megváltozzon minden, hanem sokkal inkább az, hogy felhívja egy problémára a figyelmünket, és ennek fényében kiemelten kerüljön szóba mindenhol, így elindítva egy hosszú pozitív változást.


A kérdés csupán az, hogy egy annyira autó orientált társadalomban mint a miénk (ahol a futóversenyek miatti útlezárásoktól hangos a média), ez mennyire kivitelezhető anélkül, hogy nagy népharagot gerjesztenénk vele, és pont az ellenkezőjét érnénk el.

Autómentes nap Budapesten, az Andrássy úton 2009-ben

Az első Európai Autómentes Napot 1998-ban tartották meg, felhívva ezzel a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, és a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.
 Mi sem aktuálisabb gond ma Budapest és környéke életében, mint az állandósult közlekedési torlódások, a naponta munkába ingázók által okozott zaj- és légszennyezés. Ez Kelet-Pesten sem kisebb probléma, mint Budapest más részein, nézzük csak meg a főútvonalakon állandósult dugókat.
Sajnos ez az, amit megoldani nem fog tudni egyik kerület vagy agglomerációs település sem önmaga. Így csakis közösen véghezvitt és átgondolt fejlesztésekkel lehet hosszú idő alatt javulást elérni (ami miatt erős kételyeim vannak, hogyha a fonódó villamos projekt kapcsán ekkora mizéria volt).
Ehelyett jelenleg sokfelé pont az ellenkezőjét tapasztalni, gyors és látványos, ám hosszútávon igen káros útszélesítésekkel, útépítésekkel próbálják elejét venni az egyéni közlekedésből adódó gondoknak. Ezzel gyakorlatilag még több embert ültetnek az autóba, nagyobb forgalmat generálva, és kis idő elteltével ugyanoda jutnak, mint pár évvel előtte, továbbgerjesztve a gépjárműforgalom káros hatásait. (Erre legjobb példa Csömör, ahol zsákfalu jellege ellenére akkora forgalom van a csúcsidőben, hogy jelenleg a legfontosabb rekreációs területén keresztül - Csömöri-tó és környéke - akarnak bekötőutat építeni Budapest felé.)

Sajnos ezek ellenére itthon eléggé fajsúlytalan téma maga az Autómentes nap. A kelet-pesti régióban csupán a XVII. kerületben rendeztek programokat, míg országosan a MÁV-on lehet a mobilitási héten ingyen vinni a kerékpárt. Továbbá némely településeken a tömegközlekedés, és országosan a MÁV ingyenes a forgalmi felmutatása esetén.


Végezetül egy aranyos és témába vágó mese: