Fedezd fel a Rákos-patakot biciklivel!


Április 2-án tekerj végig velünk a Rákos-patak budapesti szakaszán Rákoscsabától a Dunáig. A Magyar Kerékpárosklub, a Budapest Zöldutak és a Zöld XVII Egyesület közös szervezésű ingyenes túrája.


A Rákos-patak Budapest kissé elfelejtett, sok helyen betonmederbe szorított vízfolyása. Kevesen tudják, hogy a városon belül szinte érintetlen területek is kísérik, és a patak számos szállal kötődik a város és országunk múltjához is: ehhez elég csak a rákosmezei országgyűlésekre gondolni. A városhatáron belüli 16 kilométeren erdők, rétek, kertvárosi házak, vasúti területek váltogatják egymást, kellemes változatosságot biztosítva annak, aki végigjárja ezt az utat. Ma ez még bizonyos helyeken igen kalandos, de egy kis helyismerettel könnyen végigjárható.
A túra egyik apropója, hogy a városvezetés elhatározta: uniós pénzből kerékpáros folyosót létesít a teljes budapesti szakaszon, ami 2-3 éven belül elkészülhet.
A túra közben több helyen megállunk, és a Rákos-patak és környékének múltjáról, természeti értékeiről és a várható fejlesztésekről is beszélünk majd.

Találkozó: április 2., vasárnap, 14:00
Rákoscsaba vasútállomás

Akik a város belső részéről vagy Budáról jönnek, a 13:35-kor a Keleti pályaudvarról Hatvan felé induló S80 személyvonattal tudják megközelíteni a helyszínt.
A túra időtartalma kb. 3,5 óra, és mivel a patak torkolatától nincs messze a Magyar Kerékpárosklub Duna-parti (13. Kárpát utca 48.) irodája, a résztvevőket itt egy kis frissítő várja majd.


Az Örs vezér teréről lesz közös bringázás is a kiindulóponthoz: indulás 13:00-kor az ÁRKÁD elől (Szilas-patak és Naplás-tó érintésével megyünk, táv kb. 13 km)
Közben is lehet csatlakozni: várhatóan 15:45 körül érünk a Kerepesi út Egyenes utcai átjárójához, 16:30 körül a Paskál fürdő mögötti részhez, és 17:15 körül a Béke út-Tahi utca sarokhoz

Jótanácsok: az útvonal néhol földúton vezet, így ennek megfelelő kerékpárral érdemes jönni. Két helyen lépcsőzni is kell, tehát számíts arra, hogy itt tolni/cipelni kell a biciklit.

A Facebookon itt tudtok az eseményre jelentkezni.

Fontos tudnivaló, hogy aki a Keletiből induló vonattal szeretné megközelíteni az indulási pontot, az jelezze a facebook esemény alatt kommentben, hogy fel tudják mérni az igényt.