A csömöri felüljáró rút esete

Szembe ne jöjjön senki!
Van egy pont, ahol elmegy a kedvem minden civilkedéstől. Ez nálam az alábbi cikknél történt meg: "A GYALOGOS ÉS KERÉKPÁROS IS SZÁMÍT!"


Mondják ezt úgy, hogy Csömör belterületén nem épült egy méternyi biciklis infra sem. Holott az összes főutat felújították, ám a járdák továbbra is szánalmas állapotban vannak. Most pedig egy régi problémát végre megoldanak, és az M0-ás felüljáróra kerül járda. Ez önmagában öröm lenne, DE ha már járdát építenek, akkor miért ne tegyék rá a biciklist is. Itthon bevett szokás ez... És persze ez történik. Garantált a gyalogos-biciklis konfliktusok sokasága, és jó pár balesetveszélyes kereszteződés is. Az egészben ami leginkább zavar, az a közlemény stílusa. Mintha ennek örülni kellene.

Kép innen: Szegedbicaj

Ezen a felüljárón már sajnos normális, mindenki számára biztonságos megoldást nem lehet építeni, mert ahhoz túl keskeny. Azonban lehet tovább rontani a helyzeten, és most éppen ez történik. Ha építenének egy széles járdát, a jelenlegi útfelületet meg újragondolnák és kiszélesítenék, akkor véleményem szerint egy jobb megoldás születne. Mert aki nem merne a szélesebb útfelületen közlekedni (vagy mert kisgyerek, ezért nem lehet), az még mindig választhatná a járdát (betartva az erre vonatkozó szabályokat, azaz hogy a gyalogosé a járda, stb.). Azoknak, akik pedig közlekedni szeretnének, ott lenne a szélesebb és biztonságosabb úttest.


Ellenben most ha ez megépül, akkor a gyalogos-bicajos-autós is biztosan rosszul jár, mert autóval minden kereszteződésben veszélyesebb lesz átmenni a járdáról érkező bicajosok miatt, a bicajosok meg el sem férnek majd a felüljáró brutál keskeny járdáján. Ha a bicajos pedig szabálytalanul, de nem használja a rossz és balesetveszélyes gyalog-bicajutat, sokan joggal fognak az autóból háborogni, hogy akkor meg minek az?


Nos ezért, hogy lehessen verni a mellünket, hogy mi mindenkire gondolunk, és itt mindenkinek jó. Csak használni ne kelljen majd soha.

Stankovics Andor 
Csömör, 2014.03.18.


A fenti véleményemet a Kerékpárosklub és az Önkormányzat közötti 2012 őszi egyeztetés során volt alkalmam személyesen is elmondanom (az akkori tervek láttán), ám azóta a végleges terveket nem is láttam (és információim szerint a Kerékpárosklub sem).