Helytörténeti túra két keréken - Körbebringáztuk a mátyásföldi villanegyedet és a Naplás-tavat


Szeptember 29-én Benedek Ágnes idegenvezető és helytörténész vezetésével körbetekertük a mátyásföldi villanegyedet és a Naplás-tavat. A Kertvárosi Időutazások keretében számtalan helytörténeti sétán vehettek már részt az érdeklődők, azonban ez volt az első kerületi városnéző biciklitúra.


Sokan azért szeretik a biciklis közlekedést, mert az autóval ellentétben (ami elszigetel) "intimebb" viszonyt segít kialakítani a várossal, amiben közlekedsz, azaz sokkal több lehetőséged van megfigyelni és megszeretni a környezetedet. Azt hiszem, ez a helytörténeti biciklitúra pont erre az élményre épített. 

Megtudhattunk egy csomó érdekességet többek között Paulheim Józsefről, Ómátyásföld építészéről, Szurmay Sándor első világháborús tábornokról és hadügyminiszterről, a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületéről, amely kiemelt szerepet játszott a falu közéletében. A legrégebbi villák története külön cikket is érdemelhetne. Áthaladtunk az Erzsébet-ligeten is, ahol épp a Kertvárosi Vigasságok nevű rendezvény zajlott, itt (illetve útközben a rendezvényre tartók közül) sokan spontán csatlakoztak a hallgatósághoz pár perc erejéig, hiszen a headsettel kihangosított idegenvezetőt nehéz volt nem észrevenni. :) A kirándulást a Naplás-tó körbekerekezésével fejeztük be.

Csak remélni tudom, hogy az első XVI. kerületi helytörténeti biciklitúrából hagyomány lesz.
Képek a Facebookon.